Zima, to niezwykle wyjątkowa pora roku. Pogoda, choć może być kapryśna, to zawsze sprawia, że chętnie wracamy do domu, chowamy się pod ciepłym kocem, rozpalamy ogień w kominku lub, co równie częste, rozkręcamy kaloryfery i rozkoszujemy się magią zimy. To co również nieodzownie się z nią kojarzy, to oczywiście święta i Sylwester. No i jest jeszcze coś: rozgrzewające napoje. Bo przecież w chłodne dni nie ma nic lepszego, niż łyk czegoś ciepłego lub rozgrzewajacego.
Dlaczego więc nie przenieść trochę tej zimowej aury do sali weselnej i nie stworzyć przytulnego, świątecznego, rozgrzewającego klimatu wesela? Oczywiście można to zrobić za pomocą dekoracji sali, czy atrakcji przygotowanych dla gości. A jedną z takich atrakcji mogą być kolorowe, świąteczne i zimowe napoje, drinki, czy koktajle.
Napoje rozgrzewające to naprawdę sezonowe rarytasy! Świetnie mogą sprawdzić się na początku wesele, gdy goście, nierzadko zmarznięci wracają z ceremonii zaślubin. Mogą również zostać podane po powrocie gości z podziwiania atrakcji przygotowanych dla Pary Młodej, które odbywały się na zewnątrz, jak chociażby z nocnego pokazu fajerwerków. Oczywiście najbardziej klasyczna wersją zimowych napojów rozgrzewających dla dorosłych jest grzane wino. Może być ono serwowane tradycyjnie, w wersji najbardziej nam znanej (np. z cynamonem, wanilią, goździkami i pomarańczą).
Można również pokusić się o przyrządzenie nieco mniej u nas znanej skandynawskiej wersji grzanego wina, czyli Glogga. W tym przypadku do wina dodaje się przyprawy (cynamon, kardamon, goździki), migdały i rodzynki. Tak czy inaczej oba rodzaje grzanego wina niesamowicie rozgrzewają!
A co dla najmłodszych? Oczywiście, że gorąca czekolada! Nie dość, że maluchy się rozgrzeją, to jeszcze rozweselą. Magiczny napój!
W trakcie wesela mogą być podawane różnego rodzaju zimowe drinki i koktajle. Ich skład może być różny. Należy podkreślić, że najfajniej sprawdzają się tutaj napoje w odcieniach czerwieni. Ten kolor bowiem najbardziej kojarzy się z zimą i ze świętami. Świetnie w komponowaniu czerwonych zimowych drinków i koktajli sprawdza się wódka żurawinowa.
To, co również kojarzy się z zimą, to smak korzennych przypraw nierzadko występujących w duecie z jabłkiem. I takie smaki również możemy połączyć w zimowym słodkim drinku. Sok jabłkowy, cynamon, goździki no i oczywiście jakiś alkohol (np. Malibu). Przepis łatwy, mała ilość składników, a efekt – smaku nie da się zapomnieć!
To, co jest bardzo ważne przy podawaniu zimowych drinków, koktajli, czy rozgrzewających napojów, to również ich dekoracja. Dzięki niej od razu kojarzymy te napoje z czymś charakterystycznym dla tej pory roku. Przecież mówi się, że najważniejsze jest pierwsze wrażenie, a w przypadku drinków, koktajli czy innych napojów pierwsze wrażenie jest zawsze wizualne. Laski cynamonu, goździki, pomarańcze, jabłka, żurawina, czy liście mięty, nie tylko niesamowicie dopełnią wygląd tych napojów, ale również przyczynią się do stworzenia zimowego, przytulnego klimatu wesela.
Podanie właśnie takich napojów i drinków może być bardzo miłą niespodzianka dla gości. Ich eleganckie serwowanie, dekorowanie owocami, które nieodzownie kojarzą się z zimą, czy dodawanie do nich rozgrzewających i niezwykle aromatycznych przypraw, nada weselu niezwykle magicznej aury.
Nie chcesz przegapić najnowszych newsów o trendach ślubnych?
Zapisz się do naszego newslettera
Skomentuj artykuł