To, że słodkości podczas przyjęcia weselnego mają swoje osobne miejsce, dziś jest już standardem. Jednak jak wszystko, również weselne słodkości ewoluują i dziś nie tylko są pysznym poczęstunkiem dla gości, ale mogą stać się piękną ozdobą przyjęcia. Przedstawiamy pomysły, jak zwykły słodki bufet zamienić w małe arcydzieło.
Tradycją jest, że podczas przyjęcia weselnego musi znaleźć się coś słodkiego, co będzie urozmaicało weselne menu. Jeszcze kilka dekad temu były to popisowe wypieki naszych babć i ciotek, które słynęły z dobrej ręki do ciast. Dziś w przewadze są ciasta serwowane przez obiekty weselne lub zaprzyjaźnione cukiernie. Jednak celebrowanie tradycji, nie oznacza, że słodkości nie zmieniły na wyglądzie. Przede wszystkim zmieniają się upodobania Młodych Par, co przekłada się na rozwijającą się branżę cukierniczą.
Pewne rzeczy są niezmienne. Mimo upływającego czasu, są pewne przepisy, z których ciężko zrezygnować dostosowując weselne menu. I tak na każdym weselu znajdziemy pyszną szarlotkę lub puszysty sernik w różnym wydaniu. Nie oznacza to jednak, że na każdym przyjęciu słodki bufet musi wyglądać tak samo. Pojawia się więc pytanie, czy tradycyjne stoły z ciastami i kawą mogą stać się dekoracją przyjęcia weselnego. Jeżeli zostaną odpowiednio wyeksponowane to jak najbardziej. Dla urozmaicenia warto domówić małe desery, które staną się alternatywą dla szarlotki czy sernika.
Z racji tego, że przyjęcie weselne trwa dość długo, podejmując decyzję o wyborze ciast, warto zastanowić się nad ich trwałością. Są ciasta i ciasteczka, które wybitnie nie nadają się na weselne słodkie stoły i z tego powodu, warto ich unikać. Są to ciasta z dużą ilością kremów czy ciasta z galaretką, gdyż w upalny dzień mogą się rozpuścić.
Jednak dzisiejsze możliwości kreowania słodkich bufetów są tak szerokie, że ciężko je zmieścić jedynie w bufecie. Jedną z propozycji urozmaicenia stołu ze słodkościami są lody rzemieślnicze. Dziś do dyspozycji Młodych Par i ich gości są mobilne stoiska z watą cukrową, personalizowane krówki i pierniczki, a nawet cukierki i lizaki. Ciągle rozwijająca się branża cukiernicza w każdym sezonie zaskakuje swoją kreatywnością zadowalając gusta Par Młodych szukając alternatywy, może nie dla tradycji, ale z pewnością dla weselnego standardu.
Skontaktuj się z firmą, o której mowa w tym artykule.
Nie chcesz przegapić najnowszych newsów o trendach ślubnych?
Zapisz się do naszego newslettera
Skomentuj artykuł