Czasem odnoszę wrażenie, że niektóre z obecnie modnych pomysłów na wieczór panieński stały się jedynie dodatkowym kosztem w budżecie ślubnym. Osobiście uważam, że do zorganizowania oryginalnego przyjęcia niekoniecznie potrzebny jest nam drogi lokal lub prywatna limuzyna. Czasem do dobrej zabawy wystarczy doborowe towarzystwo i ciekawy pomysł na motyw przewodni imprezy.
W okresie letnim polecam więc pomysł na wieczór panieński z hiszpańskim akcentem. Orzeźwiający koktajl jakim jest mojito oraz drobne przekąski, które nie wymagają wiele pracy, ale za to rewelacyjnie prezentują się na talerzu, mogą okazać się idealnym przepisem na świetną zabawę.
PORADA
Dla tych, którzy nie szczególnie przepadają za orzeźwiającym smakiem limonki, mam dobrą wiadomość. Może być ona zastąpiona dowolnym owocem – truskawką, ananasem lub nawet brzoskwinią. W ten sposób powstanie bardzo słodka wersja mojito, w zupełnie innym kolorze.
Przepis na mojito
rum (Havana Club 3)
świeża mięta
brązowy cukier
limonki
soda (lub lemoniada)
pokruszony lód
Limonki kroimy w ćwiartki, które rozbijamy kolejno na pół. Do przygotowanej szklanki wrzucamy około dwóch łyżeczek brązowego cukru.
Dodajemy 6 dużych liści świeżej mięty, które pokrywamy przygotowanymi wcześniej kawałkami limonek. Składniki ugniatamy razem. Powinniśmy to robić w dość delikatny sposób. Zabieg ten ma na celu uwolnienie miętowego aromatu oraz soku z limonek. W ten sposób także cukier na spodzie szklanki będzie mógł się rozpuścić.
Szklanki wypełniamy w całości kruszonym lodem, a następnie zalewamy je rumem, zostawiając na wierzchu odrobinę miejsca na sodę. W tym momencie składniki powinny być ze sobą bardzo delikatnie wymieszane, z dołu do góry. Koktail wykańczamy dodając odrobinę napoju z bąbelkami. Drinki możemy dowolnie udekorować wykorzystując do tego celu limonki i miętę oraz słomki w odpowiednich kolorach.
Przepis na pintxos
Pintxos to nic innego jak drobnych rozmiarów kanapeczki podawane z dowolnymi dodatkami. Bardzo często serwowane są one z owocami morza, jednak z łatwością można przygotować także je w wersji mięsnej lub wegetariańskiej.
W hiszpańskich restauracjach rachunek wylicza się na podstawie pozostawionych na talerzu wykałaczek (każdy pincho ozdobiony jest drewnianym patyczkiem). Ja proponuję wykorzystać zużyte wykałaczki do zabaw lub wróżb.
Smacznego!
Ania Piggott, autorka pełnego inspiracji bloga Kreatywny Ślub.
Ty także chcesz zostać ekspertem Zankyou? Napisz do nas!
Nie chcesz przegapić najnowszych newsów o trendach ślubnych?
Zapisz się do naszego newslettera
Skomentuj artykuł