Wiejski stół na wesele - jako ciekawa atrakcja

Wiejski stół przyciąga gości weselnych i zazwyczaj zawsze ktoś koło niego krąży, próbując wiejskich wędlin i kiszonych ogórków, które dla lepszego trawienia zapija dodatkowo bimbrem. Co ciekawe, nie tylko starsze pokolenie chętnie korzysta z tej atrakcji. Wiejski stół cieszy się dużym powodzeniem również wśród młodszych gości – to z pewnością jedno z tych urozmaiceń, które można nazwać „bezpiecznymi” albo „pewniakami”. 

Wiejski stół na wesele - jako ciekawa atrakcja
  • Wesele
  • Editor-choice
  • Polska

Wiejski stół to jeden z największych hitów weselnych ostatnich lat. Goście go wprost uwielbiają – pod warunkiem, że rzeczywiście mogą na nim znaleźć smaczne, swojskie wyroby. Na wiejskim stole muszą królować wiejskie przysmaki: smalec, masło, kiełbasa, różnego rodzaju wędliny, no i oczywiście chrupiący, pachnący chleb na zakwasie. Niestety wegetarianie, a zwłaszcza weganie niewiele na nim dla siebie znajdą.

 

Wiejski stół przyciąga gości weselnych i zazwyczaj zawsze ktoś koło niego krąży, próbując wiejskich wędlin i kiszonych ogórków, które dla lepszego trawienia zapija dodatkowo bimbrem. Co ciekawe, nie tylko starsze pokolenie chętnie korzysta z tej atrakcji. Wiejski stół cieszy się dużym powodzeniem również wśród młodszych gości – to z pewnością jedno z tych urozmaiceń, które można nazwać „bezpiecznymi” albo „pewniakami”. 

zapiszwiejski stół
wiejski stół

Wiejski stół – skąd tak duże zainteresowanie?

W ostatnich latach wiejskie wyroby stały się synonimem dobrej jakości. Tradycyjne receptury, które pamiętają jeszcze starsze pokolenia, wróciły już dawno do łask i są cenione przez cały przekrój społeczeństwa. Wydają się być zdrowsze, smaczniejsze i bardziej „uczciwe”, niż żywność produkowana na skalę przemysłową. Ludzie szukają dla siebie źródeł, z których mogą pozyskiwać wiejskie jaja, masło lub mięso, i jeść je na co dzień. Jednak skąd bierze się tak duża popularność wiejskiego stołu akurat na weselu?

 

Jedzenie jako takie jest jedną z największych atrakcji każdego wesela. Im jest ono bardziej różnorodne i apetycznie wyglądające, tym lepiej. Goście lubią mieć wybór, a klimat weselny sprzyja większym apetytom. Wędliny i chleb ze smalcem bardzo dobrze komponują się też z mocnymi alkoholami. Być może nawet o wiele lepiej, niż sałatki i inne przystawki, które na stołach weselnych się zawsze znajdują. Dodajmy jeszcze do tego dobrą jakość, smakowite zapachy, rosnącą popularność wiejskich wyrobów, które nie są wcale tak łatwo dostępne i mamy przepis na sukces wiejskiego stołu na weselu.

Z czego składa się nowoczesny stół wiejski?

Stół wiejski na wesele może przybierać różne formy. Nie ma jednego schematu dotyczącego wyglądu i menu, którym musisz się kierować. Możesz dopasować jego wygląd do wystroju sali i tematu przewodniego wesela, chociaż na pewno warto zawsze zawrzeć pewne elementy swojskości i wiejskości.

 

Klasyczny stół wiejski na wesele jest drewniany, a także ozdobiony obrusami i serwetkami, które do tej pory są często obowiązkowe w domach naszych babć i dziadków. Najprostsze dekoracje mogą też zawierać siano lub wykonane z niego ozdoby. Smakołyki powinny oczywiście znajdować się na prawdziwych drewnianych deskach, a pęta kiełbas można zawiesić – podobnie – na drewnianym stelażu.

 

Taka prezentacja wiejskiego stołu nie zawsze się sprawdzi. Możesz ją jednak unowocześnić i sprawić, że będzie lepiej komponować się również z Twoją wizją wesela. Zamiast haftowanych serwet i wzorzystych obrusów, można użyć prostej białej tkaniny lub materiału z delikatnymi zdobieniami, które będą nawiązywać do koloru przewodniego. Nie musisz też decydować się na ozdoby z siana, ale wybrać zamiast nich kwiaty lub kwietne wianki.

 

Wystrój stołu jest ważny, ale Twoich gości na pewno o wiele bardziej zainteresuje to, jakie pyszności się na nim znajdą. Na pewno warto uwzględnić w menu regionalne produkty i wyroby uznanych, lokalnych producentów. Jeśli w Twojej okolicy w tradycyjny sposób przyrządza się wędliny, sery lub nawet całe potrawy, charakterystyczne dla danego regionu, to tak naprawdę masz ułatwione zadanie. Na wiejskim stole możesz umieścić właśnie je.

 

Wiejski stół na wesele składa się przede wszystkich z różnego rodzaju wyrobów mięsnych. Mogą to być wędzone wędliny i kiełbasy, gotowane szynki, pieczone mięsiwa, boczki, pasztety, kabanosy, słoniny, salcesony i balerony. Podstawą jest też smalec ze skwarkami i oczywiście bochen prawdziwego, wiejskiego chleba. Nie musisz jednak ograniczać się jedynie do mięsnych produktów.

 

Na wiejskim stole mogą znaleźć się też lokalne twarogi i sery, a także dodatki w postaci klusek, kartaczy, pieczonych pierogów lub pasztecików. A jak już naprawdę nie chcesz się ograniczać i pragniesz na bogato ugościć swoich najbliższych, to możesz zaproponować im kociołki z bigosem i żurkiem, a do tego nadziewanego kurczaka lub kaczkę. Na stole warto też postawić przetwory, czyli kiszone ogórki, korniszony lub marynowane grzyby, a także lokalne piwa, miody i bimber. Oczywiście liczba smakołyków jest bezpośrednio związana z kosztami takiej atrakcji. A więc ile kosztuje wiejski stół?

zapiszwiejski stół
wiejski stół

Ile kosztuje wiejski stół?

Koszt wiejskiego stołu na wesele jest uzależniony od bardzo wielu czynników. Jego cena może zawierać opłatę za wynajęcie samego stołu, no i oczywiście wszystkie przysmaki, których jak widać, może być bardzo dużo. Im bardziej różnorodny i bogaty poczęstunek chcesz przygotować dla swoich gości, tym więcej trzeba będzie zapłacić.

 

Warto mieć jednak na uwadze to, że stół wiejski jest tylko dodatkiem na weselu. Różnego rodzaju potraw jest przecież o wiele więcej i to one mają gości nakarmić. Nie ma więc sensu organizować wiejskiego stołu ze zbyt dużą ilością jedzenia – chyba, że zdecydujesz się odrobinę ograniczyć dania z głównego menu.

 

Zakłada się, że na jednego gościa weselnego powinno przypadać 0,20 – 0,25 dag przysmaków z wiejskiego stołu. Licząc w ten sposób otrzymujemy liczbę kilogramów wyrobów, które zostaną na dane wesele przygotowane, ponieważ niektóre firmy rozliczają się właśnie za kilogramy. Jeśli koszt jest ustalany od osoby, to cena za jednego gościa oscyluje w okolicach 15-35 złotych.

 

Wszystko oczywiście zależy od tego, jaką opcję wybierzesz. Dostawcy wiejskich stołów mają zazwyczaj w swojej ofercie gotowe zestawy wyrobów, spośród których możesz wybrać ten najbardziej dla Ciebie atrakcyjny. Wtedy płacisz ustaloną cenę za konkretny zestaw, dlatego warto się wcześniej dokładnie dowiedzieć, co i w jakiej ilości się w nim znajduje, a także jakie usługi są wliczone w koszt.

 

Oprócz większej liczby wyrobów, cenę podwyższa też wynajęcie samego stołu, a także jego przywiezienie, rozłożenie, posprzątanie i zabranie. Podsumowując, wiejski stół na wesele może kosztować 700 złotych (za same wyroby) lub nawet 2500 tysiąca, jeśli zdecydujesz się na bardzo bogatą opcję i pełną usługę.

 

Oczywiście możesz spróbować obniżyć koszt wiejskiego stołu organizując go samodzielnie, ale ta opcja może się sprawdzić tylko wtedy, gdy masz dostęp do dobrej jakości wiejskich wyrobów. Sklepowe szynki łatwo rozpoznać i na pewno nie będą one dla gości atrakcyjne – to samo jedzą zapewne na co dzień. Taki stół wiejski nie będzie prawdopodobnie cieszył się dużym powodzeniem.

Czy warto zdecydować się na wiejski stół?

Wiejski stół na wesele to na pewno jedna z najlepszych atrakcji jaką możesz swoim gościom zapewnić – o ile oczywiście nie są to sami wegetarianie. Istnieje jednak jeden istotny warunek, od którego zależy to, czy rzeczywiście będą oni zadowoleni. Wyroby muszą być naprawdę bardzo dobrej jakości i różnić się od produktów, które jadamy zazwyczaj na co dzień. Najważniejszy jest więc wybór odpowiedniego dostawcy wiejskiego stołu. Musisz zrobić wcześniej rozeznanie, a najlepiej samodzielnie tez wyrobów spróbować i na tej podstawie wybrać najlepszą ofertę.

zapiszwiejski stół
wiejski stół

Nie chcesz przegapić najnowszych newsów o trendach ślubnych?

Zapisz się do naszego newslettera

Skomentuj artykuł

Lista ślubna Zankyou! Odbierz 100% swoich prezentów w gotówce!