Torty weselne – kolorowe kompozycje na wiosnę

Tort weselny– nieodłączny element każdego wesela, jeden z obowiązkowych punktów programu, który przez chwilę jest najważniejszą częścią całej weselnej układanki. Po emocjach związanych ze ślubem i kilku godzinnej zabawie weselnej oczy wszystkich gości skierowane są w stronę Młodej Pary krojącej tort weselny. Jaki powinien on być, aby wywrzeć na gościach świetne wrażenie zarówno smakowe jak i estetyczne?

Zadbajmy o dobór cukierni, która nie tylko zachwyci naszych gości smakiem tortu, ale również sprawi, że będzie on w każdym szczególe dopasowany do naszych oczekiwań. Sprawmy sobie dodatkową przyjemność, którą może być dopasowanie dekoracji tortu do naszych upodobań, hobby czy tematu przewodniego ślubu i wesela. Tort może stać się atrakcją wieczoru, a nie tylko bezbarwnym deserem.

Fot. Ela Barteczko, Cukiernia Cieplak

Obecne cukiernictwo daje ogromne możliwości kreacji niezwykłych dekoracji, gdzie najważniejszym elementem jest precyzja wykonania szczegółów każdego elementu. Jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia. Pozwólmy sobie na szczyptę szaleństwa i zafundujmy gościom ciekawe przeżycie estetyczne. Możemy śmiało wybierać w kształtach, formach i kolorach. Trendy w tortowej modzie opierają się na personalizacji dekoracji, a więc poprzez umieszczenie danego motywu dekoracji, tort staje się unikatowy i wyjątkowy dla danej Pary Młodej. Podobna zasada dotyczy smaku tortu, który powinniśmy dobrać w oparciu o nasze ulubione smaki. Letni okres skłania do zastosowania świeżych owoców, które doskonale komponują się z kremami czy też śmietaną.

Prezentujemy torty stanowiące odbicie letniej eksplozji barw – lekkie w formie, pełne kwiecistych motywów i mnóstwa subtelnych szczegółów, które składają się na efekt końcowy.

"Słoneczna łąka" Fot. Ela Barteczko, Cukiernia Cieplak

Tort „Słoneczna łąka”, czyli setka białych kwiatuszków z masy cukrowej. Kwiatki nie tylko mają różne wielkości i kształty, ale również delikatne żółte i perłowe środki. Końcowy efekt uzyskujemy poprzez precyzyjne ułożenie każdego kwiatka i wpasowanie go w całą kompozycję.

"Pogodne niebo" Fot. Ela Barteczko, Cukiernia Cieplak

Tort „Pogodne niebo” to 3 poziomy różnorodności. Pierwsze, błękitne piętro tortu, to delikatnie wytłoczony wzór, w który wpasowana została lukrowa dekoracja. Środkowe piętro udekorowane jest wstążką z cukrowymi kryształkami, które lśnią niczym kryształki Swarovskiego. Górne piętro to śnieżna biel z precyzyjnie dobranym błękitnym ornamentem oraz białymi perełkami.

"Kwiat brzoskwini" Fot. Ela Barteczko, Cukiernia Cieplak

Torcik „Kwiat brzoskwini”, to propozycja dla osób preferujących ciemną kolorystykę tortu. Kakaowe wykończenie ciasta doskonale komponuje się z różowymi kwiatami brzoskwini oraz różowo-zielonym ornamentem wokół tortu.

Cupcake na wesele Fot. Ela Barteczko, Cukiernia Cieplak

Moda na amerykańskie babeczki typu „cupcake” dotarła już do Polski i coraz częściej pojawia się na weselnych stołach. Kolorowe babeczki w różnych smakach, o różnych nadzieniach i fikuśniej dekoracji, która nie pozwala przejść obok nich obojętnie. Babeczki nie tylko wypierają często tradycyjny weselny tort, gdzie zamiast kawałka tortu goście otrzymują fantazyjnie udekorowane małe dzieło sztuki ale również pojawiają się na paterach obok weselnego ciasta.

Tekst i torty: Specjalista portalu abcslubu.pl – Karolina Cieplak

Źródło: abcslubu.pl / www.abcslubu.pl / ww.facebook.com/abcslubu

Podoba Ci się artykuł? Podziel się nim

Więcej informacji

Skomentuj artykuł

Stwórz za darmo, za pomocą dwóch kliknięć, najpiękniejszą stronę na swój ślub.

100% dostosowanie do Twoich potrzeb Zobacz więcej projektów >

Pracujesz w branży ślubnej?
Jeśli masz Firmę albo jesteś profesjonalistą w branży ślubnej, Zankyou oferuje Ci możliwość umieszczenia reklamy swoich usług na naszej stronie internetowej dla tysięcy Par Młodych organizujących swój ślub w 19 krajach. Więcej informacji