Sushi na weselnym stole! Świetny pomysł!

Jednym z najnowszych trendów weselnych jest sushi podane w formie open baru, który proponowany jest gościom jako jedna z zimnych przekąsek, po daniu głównym.

White78
White78

Para Młoda decyduje się na element egzotycznej kuchni, aby trafić w gusta młodszej części gości, która coraz rzadziej uznaje tradycyjne menu weselne. Potrawy przyrządzone z ryżu, owoców morza i warzyw są lekkie, smaczne i niewątpliwie ciekawe. Japońskiej kuchni na weselu zazwyczaj towarzyszy pokaz mistrzów sushi, podczas którego przygotowują oni potrawy dla weselnych gości.

Przygotowywanie sushi podczas wesela na oczach gości- poza wymiarem estetycznym- ma też walor praktyczny. Danie jest wówczas świeże, a umieszczone na zimnej tacy, lub w lodzie, przez długi czas zachowa pożądany smak i zapach. Całość prezentuje się bardzo elegancko i ciekawie.

Lisovskaya Natalia
Lisovskaya Natalia

Sushi każdego dnia zdobywa nowych zwolenników. Podczas wesela, możecie zaproponować je swoim gościom, a z pewnością znajdą się wśród nich osoby, które jeszcze nigdy nie próbowały tej potrawy. Dzięki Wam, Wasi goście odkryją i pokochają egzotykę japońskiej kuchni. Sushi to nie tylko panująca moda. Sushi, to przede wszystkim tradycja zdrowego żywienia  pochodząca z krajów Dalekiego Wschodu. Nazwa Sushi, pochodzi od nazwy ryżu zamarynowanego octem i solą. Te składniki miały chronić potrawy przed zepsuciem, a dziś stanowią głównie walor smakowy.

SUSHI jest robione z płatka algi (nori), specjalnego ryżu do sushi, sosu wasabi i co najmniej jednego składnika (np. ryby, warzywa, owocu morza, kawioru) wkładanego do środka lub na wierzch ryżu. Warto pamiętać, że sushi to nie tylko surowa ryba, która większości  Polaków wydaje się niejadalna; składniki sushi mogą stanowić też: wędzone ryby (np. tuńczyk, łosoś, ryba maślana), warzywa (np. ogórek, papryka, kawior, karczoch, bakłażan), grzyby, jajko, awokado czy kawałek naleśnika.

funkyfrogstock
funkyfrogstock

Na weselnym stole można ułożyć sushi w różnych postaciach: nigri, maki, temaki, gunkanmaki i chirashi zushi, które różnią się smakiem i sposobem podania.

Do sushi, możecie zaproponować gościom filiżankę aromatycznej, zielonej herbaty. Alkoholem, który najlepiej pasuje do dań z owoców morza jest białe, wytrawne wino. Zobacz cały artykuł o winie na weselu.

A jakie jest Wasze zdanie na temat sushi na weselu? Czekam na Wasze opinie w komentarzach i na forum!

Podoba Ci się artykuł? Podziel się nim

Więcej informacji

Komentarze (3)

juz_niebawem
05/03/2012

Uwielbiam sushi! Aczkolwiek jest to bardzo ryzykowna propozycja na wesele, jak uważacie?

Komentuj
Kinga_Sas
19/04/2017

To zależy… U mnie na weselu był sushi bar na żywo i cieszył się mega powodzeniem. Ostatnio byłam na weselu koleżanki i było sushi na stole i nikt nie chciał jeść bo było niedobre.

amwaymf
28/12/2012

Uważam, że dużo większą atrakcją jest sushiman tworzący potrawę na miejscu i dodatkowo uczący (dla chętnych) http://www.zrobimysushi.za.pl

Komentuj

Skomentuj artykuł

Stwórz za darmo, za pomocą dwóch kliknięć, najpiękniejszą stronę na swój ślub.

100% dostosowanie do Twoich potrzeb Zobacz więcej projektów >

Pracujesz w branży ślubnej?
Jeśli masz Firmę albo jesteś profesjonalistą w branży ślubnej, Zankyou oferuje Ci możliwość umieszczenia reklamy swoich usług na naszej stronie internetowej dla tysięcy Par Młodych organizujących swój ślub w 19 krajach. Więcej informacji