Ciasta na wesele – jakie i ile wybrać?

Smaczne i apetycznie wyglądające ciasto na wesele to jeden z najważniejszych elementów każdej imprezy. Goście mogą nie pamiętać, jak wyglądała Twoja sukienka, garnitur i dekoracje, ale na pewno będą wspominać dobre jedzenie i pyszne słodkości.

Ciasta na wesele – jakie i ile wybrać?
  • Wesele
  • Editor-choice
  • Polska

Smaczne i apetycznie wyglądające ciasto na wesele to jeden z najważniejszych elementów każdej imprezy. Goście mogą nie pamiętać, jak wyglądała Twoja sukienka, garnitur i dekoracje, ale na pewno będą wspominać dobre jedzenie i pyszne słodkości.

Ustalenie odpowiedniego słodkiego menu jest bardzo ważne, dlatego jest często przyczyną wielu wątpliwości, które potrafią spędzić Parze Młodej sen z powiek. Jakie ciasta wybrać? Tradycyjne czy bardziej światowe i nowoczesne? A może warto zaproponować gościom też inne desery? I przede wszystkim: ile powinno ich być? Wy na pewno też zadajecie sobie te pytania i zastanawiacie się, jaką decyzję dotyczącą ciasta na wesele podjąć. Chętnie pomożemy Wam dokonać dobrego wyboru, dlatego przejdźmy najpierw do najważniejszego tematu dotyczącego rodzajów ciast i deserów.

zapiszSimon COOKs
Simon COOKs

Jakie ciasta na wesele?

Najważniejszą słodką gwiazdą wieczoru weselnego jest bez wątpienia tort, ale goście na pewno będą chcieli przekąsić również coś słodkiego między posiłkami. Większość par decyduje się na przygotowanie osobnego kącika z kawą, herbatą, no i oczywiście słodkościami. Jest to jedno z lepszych rozwiązań, ponieważ każdy uczestnik Waszego wesela może skosztować poszczególnych ciast i deserów, kiedy przyjdzie mu na to ochota. Desery są wtedy wykładane na bieżąco przez obsługę, a to oznacza, że znajdują się przez krótszy lub dłuższy czas na stole – poza warunkami chłodniczymi.  

Z tego powodu nie polecamy ciasta na wesele z kremem i innymi szybko psującymi się masami – zwłaszcza latem, kiedy panują wyższe temperatury i jedzenie psuje się jeszcze szybciej. Również dlatego, że bita śmietana i słodkie kremy są zazwyczaj głównym składnikiem tortów weselnych, a co za dużo to niezdrowo i zbyt słodko. Lepiej sprawdzą się mniej słodkie wypieki, np. ciasta kruche lub drożdżowe z sezonowymi owocami. Latem mogą być to maliny i borówki, a zimą pyszna szarlotka – na zimno lub na ciepło.

“Prócz wyglądu ważny jest smak. Odchodzi się dzisiaj od ciężkich przesłodzonych deserów z maślanymi kremami. To samo dotyczy tortów. A z praktycznego punktu widzenia lekkie desery czy torty na serku mascarpone są znacznie lepszą propozycją dla Naszych żołądków”. – Simon COOKs

 

Oczywiście powinniście też zadbać o stronę wizualną ciast na wesele. Jeśli są one pieczone na blaszce, to najlepiej pokroić je na mniejsze kawałki, a każdy dodatkowo udekorować. Możecie umieścić je na specjalnych piętrowych paterach. Bardzo ładnie prezentują się też indywidualne wypieki w postaci babeczek, muffinek lub ciasteczkowych lizaków – cake popsów.

Nie musicie też ograniczać się tylko do tradycyjnych i dobrze znanych wypieków. Warto zaskoczyć swoich gości nowymi smakami i włączeniem do słodkiego menu zagranicznych smaków. Może to być creme brulee, baklawa, sernik nowojorski lub japoński. Na pewno jednak nie polecamy opierać całego menu jedynie na takich smakach. Wśród gości z pewnością znajdzie się też wielu tradycjonalistów, zwłaszcza wśród starszego pokolenia, którzy będą chcieli pozostać przy znanych sobie słodkościach.

Przed ostatecznym wyborem cukierni i konkretnych specjałów warto je najpierw spróbować, czyli wybrać się na degustacje. Być może będzie to związane z dodatkowym kosztem, ale unikniecie dzięki temu wpadki w postaci niejadalnych przysmaków.

“W deserach istotne jest to aby nie tylko dobrze smakowały ale także pobudzały Nasze zmysły. Ciasta kruche, szarlotki czy pyszne drożdżowe bułeczki nie wymagają specjalnego traktowania. Jednak każdy deser może wyglądać. Odrobina kruszonki (no dobra dużo kruszonki) lub słodkiego lukru czy czekolady podrasuje smak oraz wygląd. Zmysłowy zapach zapewnią przyprawy jak cynamon czy kardamon. Inaczej jest w deserach które pięknie mają wyglądać na słodkich stołach. Podobnie jest z tortami weselnymi. Tutaj musimy zwrócić uwagę na każdy szczegół bo przecież „jemy oczami” i chcemy zrobi show dla Naszych Gości”. – Simon COOKs

zapiszSimon COOKs
Simon COOKs

Ile ciasta na wesele?

Nawet jeśli wiecie już, jakie ciasto na wesele wybrać, to pozostaje Wam jeszcze określenie ilości. Na pewno wolicie zapobiec sytuacji, w której ciasta dla niektórych gości zabraknie, z drugiej strony nie może być go zbyt dużo, bo się zmarnuje. Między innymi dlatego też, polecamy wybierać ciasta bez kremów, które szybko się psują poza lodówką i tracą swój apetyczny wygląd. Takie ciasto na weselu raczej się nie sprawdzi, ponieważ po paru godzinach nadaje się w zasadzie już tylko do wyrzucenia. Inne ciasta mogą przetrwać dłuższy czas, więc będziecie mogli zabrać je do domu.

Określając ilość ciasta, warto stosować następujący przelicznik: 3-4 małe kawałki ciasta na osobę. Dlaczego małe? Bo każdy na pewno będzie chciał spróbować różnych słodkości. Jeśli kawałki będą zbyt duże, to goście mogą już nie mieć miejsca na zjedzenie kolejnych ciast. Taka ilość ciasta na wesele będzie wystarczająca, bo przecież podaje się podczas niego również wiele innych pyszności, a wszyscy mamy jednak swoje ograniczenia dotyczące tego, ile możemy zjeść w przeciągu paru godzin.

Koszt ciasta na wesele

Koszt ciasta na wesele jest uzależniony od tak wielu czynników, że trudno jest podać nawet orientacyjną kwotę. Nie tylko liczba ciast i deserów na niego wpływa, ale też ich rodzaj, no i miejsce, w którym zamierzacie je zamówić. „Fancy” cukiernia i ciasta będą na pewno droższe, niż tradycyjny sernik kupiony w lokalnej cukierni. Im więcej będzie w nich świeżych owoców, orzechów, prawdziwej wanilii i czekolady Ruby, tym drożej.

Możemy jednak przyjąć, że za blachę ciasta zapłacicie od 40 do 100 złotych. Zdarza się też, że cena ustalana jest od osoby i może wynosić około 5-11 złotych za jednego gościa. Polecamy Wam też zorientować się, jaki byłby koszt przygotowania wszystkich słodkości w miejscu, w którym zamawiacie tort weselny. Bardzo często, przy tak dużych zamówieniach, ceny są bardziej atrakcyjne.

zapiszSimon COOKs
Simon COOKs

Upiec czy kupić?

Koszt słodkiego menu może być mniejszy, jeśli zdecydujecie się na samodzielne przygotowanie wypieków, ale zastanówcie się, czy rzeczywiście się to opłaca? Przede wszystkim, czy jest to warte czasu i pracy, którą trzeba na samodzielne przygotowania poświęcić. Wesele i tak wymaga wielu przygotowań i związane jest z wieloma stresującymi sytuacjami, więc według nas nie warto dokładać sobie kolejnych.

Niektóre Młode Pary proszą też o pomoc swoich najbliższych – rodziców, babcie i dziadków, rodzeństwo i świadków. Na pewno znajdzie się wśród nich osoba, której bardzo dobrze wychodzą słodkie wypieki, ale podejrzewamy, że Ci najbliżsi Wam ludzie również woleliby spędzić czas przed weselem na przygotowaniach dotyczących np. ubioru, niż dodatkowej pracy. Możecie za to poszukać kogoś wśród dalszej rodziny, ale i tak sugerujemy, że lepiej zlecić tę pracę profesjonalistom.  Samodzielne wypieki sprawdzają się tylko w przypadku małych, rodzinnych spotkań w ramach świętowania zamążpójścia, a i tak najczęściej pary decydują się wtedy po prostu kupić te kilka kawałków ciasta.

zapiszSimon COOKs
Simon COOKs

Najpopularniejsze ciasta na wesele

Ciasto na wesele musi ładnie wyglądać, być smaczne i przede wszystkim jak najbardziej uniwersalne, by trafiło w gusta wielu gości. To dlatego w weselnych kącikach słodkości królują raczej dobrze znane wszystkim serniki w różnych odmianach, ciasta z galaretkami i owocami na biszkopcie, kruche ciasteczka, szarlotki i babeczki. Na pewno warto postawić na różnorodność. Każde ciasto powinno poruszać inne nuty smakowe, być bardziej lub mniej kwaskowate, a może nawet bardziej wytrawne jak ciasteczka francuskie. Na jednych można zastosować dodatki w postaci posypek, lukru i czekolady, na innych powinny znajdować się owoce. Dzięki temu nie tylko zwiększacie szansę na to, że każdy Wasz gość znajdzie słodkość, która mu odpowiada, ale też wiele osób na pewno się w nich rozsmakuje i chętnie popróbuje wszystkich pyszności.

“Zawsze dobrze prezentują się świeże owoce a mięta lub rozmaryn doda świeżości. Pokruszona beza, owoce liofilizowane, suszone kwiaty to świetne dodatki do deserów. Dobra prawdziwa belgijska czekolada idealnie prezentuje się z orzechami laskowymi a elegancji może dodać jadalne złoto.
Zamiast masy cukrowej można udekorować np tort świeżym kwiatami i eukaliptusem. Taki tort zawsze będzie wyglądał naturalnie”. – Simon COOKs

zapiszSimon COOKs
Simon COOKs

FAQ

Ile ciasta na 30 osób?

Jeśli przyjmiemy przelicznik wynoszący 3-4 kawałki ciasta na osobę, to będziecie potrzebowali 90-120 kawałków ciasta. Z dużej blachy do pieczenia można ukroić około 40 małych kawałków ciasta na wesele, więc łatwo obliczyć, że potrzebne będą 3 blachy ciasta – przyjmując tę większą liczbę kawałków ciasta, bo jednak zawsze lepiej mieć ich parę w zapasie.

Koszt ciasta na wesele dla 100 osób?

Przy takiej liczbie gości najlepiej jest założyć, że potrzebne będzie około 360-380 kawałków ciasta. Jest to 9-10 dużych blach, ale ich koszt zależy oczywiście od tego, co zamówicie. Najtańsza opcja wynosi około 400 złotych, najdroższa nawet powyżej 1000 złotych

Skontaktuj się z firmą, o której mowa w tym artykule.

Simon COOKs Tort weselny

Nie chcesz przegapić najnowszych newsów o trendach ślubnych?

Zapisz się do naszego newslettera

Skomentuj artykuł

Lista ślubna Zankyou! Odbierz 100% swoich prezentów w gotówce!