Tradycyjne kontra oryginalne menu na wesele!

Menu tradycyjne czy oryginalne na wesele?

Pytanie o menu na wesele zadają sobie wszystkie Młode Pary, a coraz częściej dotyczą one dań oryginalnych, wykraczających poza tradycyjną, polską kuchnię.

Polskie wesele kojarzy się z tłustym rosołem, flaczkami, schabowym czy golonką, ale nie każdemu takie rozwiązanie pasuje. Młode osoby są skłonne odrzucić tę tradycję, na korzyść zdrowych i smacznych posiłków, które jadają na co dzień.

Fot. Bartłomiej Zackiewicz

 

Zazwyczaj słyszymy, że wesele jest dla gości, a nie dla Młodej Pary. I jest to święta prawda, z którą zupełnie się zgadzam! Tyle, że goście weselni to zazwyczaj 50-100 osób o różnych upodobaniach kulinarnych, więc trzeba założyć, że wszystkim dogodzić i tak się nie da.

A co Wasi goście powiedzieliby na soczystego melona z wędliną i świeżą bazylią?

Zakładając, że jedzenie jest jednym z głównych elementów polskich wesel- należy pamiętać o wszelkich ograniczeniach żywieniowych naszych gości. Nie możemy dopuścić do sytuacji, w której na stole nie będzie nic dla wujka uczulonego na glukozę, czy dla kuzynki, która od dziecka jest wegetarianką. Wesele planujemy z dużym wyprzedzeniem, między innymi po to, aby uniknąć takich niezręcznych sytuacji. Musimy się dobrze zastanowić, jakich potraw na weselu oczekują nasi goście i skomponować takie menu, jakie najlepiej będzie trafiało w ich gusta i potrzeby.

Pierwsze, główne danie powinno być nie tylko smaczne ale i sycące. Po emocjonalnym doznaniu związanym ze ślubem, goście powinni dostać dawkę energii, aby po chwili zatańczyć na parkiecie. Dwudaniowy posiłek otwierany jest przez zupę, którą stanowi najczęściej rosół, krem z pomidorów, brokułów lub borowików. Flaczki odchodzą dziś w odstawkę.

Dobrym pomysłem jest też danie gościom możliwości wyboru spośród 2 zup- mamy wówczas pewność, że pierwszy posiłek nikomu nie popsuje zabawy!

Jeżeli chcemy, aby tradycyjna potrawa nabrała nieco oryginalności, możemy zasugerować gościom rósł  tajski lub z odrobiną limonki.

Rosół tajski zamiast polskiego

Tradycyjnego schabowego możemy wymienić na devolay’a faszerowanego serem lub warzywami, a ziemniaki polać ciekawym, egzotycznym sosem. W ten sposób, tradycyjny obiad zmieniamy w coś niecodziennego, co przypadnie do gustu zarówno starszej części rodziny, jak i młodszym znajomym.

Bardziej manipulować możemy kolejnymi daniami, szczególnie zimnymi przystawkami, których na weselnym stole odnaleźć można całe mnóstwo. Sushi, lasagne, nadziewane oliwki czy owoce morza będą niebagatelną odmianą dla gości, zaspokajając jednocześnie oczekiwania międzynarodowych uczestników wesela, którzy na stołach szukają ciekawych smaków.

Tradycyjnego kurczaka, który znajdzie swoich fanów zarówno między babcią i dziadkiem, jak i kuzynostwem z dziećmi- można upiec z aromatyczną pomarańczą,  miodem lub migdałami. Potrawa nabierze wykwintności, a jednocześnie nie wyjdzie poza kanon weselnego menu.

W planowaniu weselnych dań, najważniejsze jest znalezienie złotego środka między awangardą a tradycją. Takie dobranie weselnych potraw najlepiej zaspokoi oczekiwania wszystkich obecnych na przyjęciu weselnym.

Lasagne to jeden z najprostszych sposobów na oryginalną potrawę weselną

 

Należy pamiętać, że równie ważny jak jedzenie jest alkohol i musimy go dobrać do potraw. Nie przypadkowo na tradycyjnym weselu z polską, tłustą kuchnią znajduje się wódka. Ale, jeżeli Wasze menu będzie lżejsze, to do kieliszków warto wlać wino, które będzie lepszym towarzyszem potraw z ryżu, warzyw i ryb (zobacz także artykuł o winie na weselu, z którego dowiesz się, jakie wino najlepiej łączy się z potrawami na weselu).

Potrawa na weselu powinna prezentować się estetycznie i elegancko, dlatego zrezygnujmy z spaghetti, ciągnących się klusek w rosole czy fast-foodów. Goście powinni  cieszyć się jedzeniem, które dla nich przygotujecie, bez obawy, że się pobrudzą kapiącym sosem.

 

Na koniec, chciałabym zaznaczyć, że dużo zależy od osoby przygotowującej posiłki. Najczęściej dania przygotowywane są przez dom weselny, który organizuje całe przyjęcie. Warto wówczas porozmawiać z szefem kuchni i ustalić, jakie dania jest on w stanie przygotować i co jest specjalnością jego kuchni, aby posiłki były świetne nie tylko w teorii, ale także w smaku.

 

Czekając na Wasze opinie, Zankyou życzy Wam smacznego wesela!

Zankyou zna wiele przepisów zarówno na tradycyjne jak i oryginalne wesele!

  • 1
    0

    Pyszne! i lekkie, więc łatwiej się tańczy po takich potrawach :)

    Komentuj Skomentuj artykuł

    myszka_malutka
  • 0
    0

    Wszystko wygląda pięknie i smacznie! Tylko jak przekonać starszą część gości do takiego menu na weselu….? :(

    Komentuj Skomentuj artykuł

    truskawa
    • Najlepszym rozwiązaniem takiej sytuacji będzie zaproponowanie gościom zarówno tradycyjnych, jak i oryginalnych potraw. Mamy wówczas pewność trafienia w gusta wszystkich gości. A jak wiadomo- przez żołądek do serca :-)

  • 0
    0

    Niestety większość restauracji organizujących wesela ma już gotowe menu weselne, w którym dominuje tradycyjna kuchnia…

    Komentuj Skomentuj artykuł

    yahoo_z
  • 0
    0

    Też planuję wesele z jakimś niekonwencjonalnym menu. Restauracje w Warszawie same chętnie proponują takie rozwiązanie.

    Komentuj Skomentuj artykuł

    kafeterka