Jednym z najnowszych trendów weselnych jest sushi podane w formie open baru, który proponowany jest gościom jako jedna z zimnych przekąsek, po daniu głównym.
Para Młoda decyduje się na element egzotycznej kuchni, aby trafić w gusta młodszej części gości, która coraz rzadziej uznaje tradycyjne menu weselne. Potrawy przyrządzone z ryżu, owoców morza i warzyw są lekkie, smaczne i niewątpliwie ciekawe. Japońskiej kuchni na weselu zazwyczaj towarzyszy pokaz mistrzów sushi, podczas którego przygotowują oni potrawy dla weselnych gości.
Przygotowywanie sushi podczas wesela na oczach gości- poza wymiarem estetycznym- ma też walor praktyczny. Danie jest wówczas świeże, a umieszczone na zimnej tacy, lub w lodzie, przez długi czas zachowa pożądany smak i zapach. Całość prezentuje się bardzo elegancko i ciekawie.
Sushi każdego dnia zdobywa nowych zwolenników. Podczas wesela, możecie zaproponować je swoim gościom, a z pewnością znajdą się wśród nich osoby, które jeszcze nigdy nie próbowały tej potrawy. Dzięki Wam, Wasi goście odkryją i pokochają egzotykę japońskiej kuchni. Sushi to nie tylko panująca moda. Sushi, to przede wszystkim tradycja zdrowego żywienia pochodząca z krajów Dalekiego Wschodu. Nazwa Sushi, pochodzi od nazwy ryżu zamarynowanego octem i solą. Te składniki miały chronić potrawy przed zepsuciem, a dziś stanowią głównie walor smakowy.
SUSHI jest robione z płatka algi (nori), specjalnego ryżu do sushi, sosu wasabi i co najmniej jednego składnika (np. ryby, warzywa, owocu morza, kawioru) wkładanego do środka lub na wierzch ryżu. Warto pamiętać, że sushi to nie tylko surowa ryba, która większości Polaków wydaje się niejadalna; składniki sushi mogą stanowić też: wędzone ryby (np. tuńczyk, łosoś, ryba maślana), warzywa (np. ogórek, papryka, kawior, karczoch, bakłażan), grzyby, jajko, awokado czy kawałek naleśnika.
Na weselnym stole można ułożyć sushi w różnych postaciach: nigri, maki, temaki, gunkanmaki i chirashi zushi, które różnią się smakiem i sposobem podania.
Do sushi, możecie zaproponować gościom filiżankę aromatycznej, zielonej herbaty. Alkoholem, który najlepiej pasuje do dań z owoców morza jest białe, wytrawne wino. Zobacz cały artykuł o winie na weselu.
A jakie jest Wasze zdanie na temat sushi na weselu? Czekam na Wasze opinie w komentarzach i na forum!
Nie chcesz przegapić najnowszych newsów o trendach ślubnych?
Zapisz się do naszego newslettera
Komentarze (5)
Skomentuj artykuł