PL Zaloguj
PL

Niespodzianki w menu weselnym, czyli coś extra dla podniebienia weselników

Każda młoda para ( a w szczególności rodzice narzeczonych) spędza godziny na układaniu menu weselnego, chcąc zorganizować oryginalne wesele. Choć restauracje mają w swej ofercie często po kilka różnych (zarówno jakościowo jak i cenowo) propozycji, raczej nigdy nie będzie to w stu procentach to, na co się nastawiamy. Stąd dyskusje na temat zamienienia kolejnej sałatki na śledzika, szaszłyka na krokiety, a mięsa w sosie na de volaille`a z serem. Gusta kulinarne są różne i mimo najszczerszych chęci organizatorów, nigdy nie da się zaspokoić wszystkich oczekiwań stuosobowego grona biesiadników. Dlatego dobrze jest planując menu na wesele uwzględnić coś extra. Coś, co będzie długo tkwiło w smakowej pamięci gości.

Każdy lubi niespodzianki na weselu. Dlatego jeśli decydujemy się na serwowanie jednego wybranego obiadu wszystkim, a przystawki staraliśmy się ograniczyć, dobrze jest wybrać atrakcje np. mięsne. Jeśli natomiast skupiliśmy się na obiadowym jedzeniu, może zatroszczyć się o coś na deser?

5czwartych

 

5czwartych
Anna Dedo

 

5czwartych
5czwartych

Przyjęło się już, iż dodatki do menu stawiane są na osobnych stołach. W taki sposób serwuje się już także „standardowe” kawę, herbatę, ciasto, owoce. W zależności od budżetu można wykorzystać więcej pomysłów. Byleby tylko nie przedobrzyć i nie zepsuć uroku jednej atrakcji kulinarnej inną.

5czwartych

Oto lista chętnie wybieranych niespodzianek kulinarnych, które wzbogacą menu na weselu:

Stół staropolski (wiejski stół)

To już właściwie nieodłączny element wesel. Chyba wszyscy biesiadnicy, szczególnie starszego pokolenia, tęsknią do starych polskich zwyczajów. Tzw. stół staropolski to to miejsce na sali weselnej, gdzie mogą poczuć prawdziwy smak mięsa i dodatków do niego. Nie może tam zatem zabraknąć pieczonego mięsa, tradycyjnie wędzonych wędlin i kiełbas, pasztetów, kaszanek, a także pajd wiejskiego chleba, świeżego masła, smalcu i kiszonych ogórków. Młodzi mogą go urozmaicić według własnych upodobań np. poprzez dodanie do niego deski serów, która zawsze jest mile widziana szczególnie w sytuacjach, gdy wśród naszych gości są wegetarianie. Najlepiej jeszcze, żeby jak to w danej Polsce bywało- uginał się od smakołyków. Mile widziany jest na nim także staropolski akcent alkoholowy, a zatem nalewka, bimber lub miód pitny.

Poza swoja gastronomiczną funkcją stół stanowi atrakcyjny element dekoracyjny, stąd pewnie będzie często fotografowanym przez gości atrybutem. Zazwyczaj przypomina wóz, otoczony zbożem, owocami, kwiatami.

Dominik Imielski Viliar
Dominik Imielski Viliar
Dominik Imielski Viliar

Pieczone prosię, pieczony udziec, płonący bażant

Czasem ta atrakcja włączona jest do stołu staropolskiego, ale wtedy mówimy raczej o kawałku prosięcia czy udźca. Natomiast ogromne wrażenie na gościach robi wjazd stołu przyozdobionego owocami, na którego środku leży mięso z wyższej półki. Obsługa lokalu często stwarza ku temu dodatkowy nastrój, przygaszone światła, muzyka. Warto spróbować tego typu atrakcji kulinarnej, gdyż smak tak przygotowanego dania określa się jako niezapomniany. Wielu gości wspominać będzie „mięsko rozpływające się w ustach”.

Fontanna czekoladowa

To już hit weselny. Kochają ją wszyscy, bez względu na wiek i płeć. Nikt z gości nie odmówi sobie nie podejść choć na chwilę do stolika, gdzie stoi urządzenie z płynną ciepłą czekoladą, w której zanurzyć można wybrany dodatek- owoc, piankę, kruche ciasteczko, czy rurkę waflową. Do wyboru mamy przeróżne smaki czekolady, jednak na weselu króluje klasyka- czekolada mleczna, deserowa, bądź biała. Modne staje się dostawienie drugiej, małej fontanny, w której płynąć może czekolada truskawkowa, limonkowa, pomarańczowa, miodowa, karmelowa, czy cappuccino.

Fontanna alkoholowa

Fontanna alkoholowa to urządzenie nieco przypominające fontannę czekoladową. Wykonane zazwyczaj ze stali nierdzewnej bądź srebrnego aluminium. Ozdobi każde wykwintne wesele. Jest stylową ozdobą wesela, ale przede wszystkim oryginalnym sposobem serwowania drinków, wina, ponczu lub napojów bezalkoholowych.

Stolik alkoholowy

Choć wódka jest nierozłącznym elementem na stołach weselnych, młodzi coraz częściej dają swoim gościom wybór. A jeśli nie wódka- to co? Stworzenie osobnego stolika z kolorowym alkoholem, likierami, winami, to atrakcja dla dorosłych weselników. Każdy znajdzie tam coś dla siebie, szczególnie jeśli nie będzie w pełni korzystał z możliwości wieczoru, a jedynie degustował. Lampka dobrego wina będzie wówczas o wiele atrakcyjniejsza od jednego kieliszka wódki. Zobacz także jakie wino wybrać na wesele.

Tomasz Pańszczyk Fotografia

Jeżeli planujesz zaskoczyć gości weselnych proponowanym menu, zobacz także artykuł o sushi na weselu i alternatywnym menu weselnym.

Skontaktuj się z firmami ślubnymi powiązanymi z artykułem:

Podoba Ci się artykuł? Podziel się nim

Więcej informacji

Komentarze (1)

Jess
05/08/2016

Ja polecam mobilny bar kawowy – do tego herbatka, koktajle, przekąski – rewelacyjny dodatek, obecnie mega popularny ;) Coś takiego oferuje np. Perfect Service, z tego co wiem działają w Krakowie, ale nie tylko, w końcu to mobilny bar ;)

Komentuj

Skomentuj artykuł

Stwórz za darmo, za pomocą dwóch kliknięć, najpiękniejszą stronę na swój ślub.

100% dostosowanie do Twoich potrzeb Zobacz więcej projektów >

Pracujesz w branży ślubnej?
Jeśli masz Firmę albo jesteś profesjonalistą w branży ślubnej, Zankyou oferuje Ci możliwość umieszczenia reklamy swoich usług na naszej stronie internetowej dla tysięcy Par Młodych organizujących swój ślub w 19 krajach. Więcej informacji