Winiarnia „Nad jeziorem” to miejsce ukryte i rodzinne. Restauracja położona jest nad samym brzegiem jeziora Łacha, w sąsiedztwie Parku Krajobrazowego, na skrzyżowaniu tras pieszych i rowerowych.
Historia samego budynku, w którym dzisiaj mieści się Winiarnia i Gospoda to część historii rodziny. Zbudował go mój dziadek lekarz i wielki miłośnik Zakopanego. Przeprowadził się z Warszawy do Józefowa, zauroczony piękną przyrodą i panującym tutaj unikalnym mikroklimatem. Słusznie twierdził, że otoczenie sosen i wiślanych piasków wspaniale wpływa na samopoczucie oraz drogi oddechowe człowieka. Z Zakopanego sprowadził ekipę górali, którzy z kamienia i drewna zbudowali dla niego mały domek z kaflowym piecem, kominkiem i dużym tarasem wychodzącym na jezioro. W tym domu dzisiaj (nieco przerobionym i zmodernizowanym) mieści się winiarnia i restauracja, a taras to ulubione miejsce spotkań naszych gości.
Latem, kiedy okolica urzeka przyrodą i świeżym powietrzem nasi kucharze serwują sałaty, makarony, ryby i mięsa z grilla. Jest gwarno i wesoło. My zaś staramy się dobrać odpowiednio wino, a ponieważ mamy w stałym dostępie ok 100 pozycji jest z czego wybierać! Bardzo lubimy, kiedy nasi goście poznają nowe smaki, szczepy i regiony, dlatego znaczna większość oferowanych przez nas win dostępna jest na kieliszki.
Wiemy, że kuchnia to podstawa działania każdej restauracji a dobre jedzenie to świeże produkty. Dlatego korzystamy z usług lokalnych dostawców a warzywa, świeże zioła i owoce kupujemy na falenickim targu. Menu w gospodzie jest krótkie i różnorodne, dodatkowo w każdy weekend nasi kucharze przygotowują specjalności z poza karty. Wszystkie dania świetnie komponują się z winem, każde mięso marynowane jest w odmienny sposób a grillowanym na wolnym ogniu rybom nie żałujemy świeżych ziół.
Jesienią i zimą czas zwalnia a Winiarnia staje się bardziej nastrojowa i melancholijna. Zmieniamy wtedy menu, rozpalamy w kominku, gramy niezapomniane standardy jazzowe i zapalamy dużo świec. Nasze starania zostały docenione i dzięki głosom gości Winiarnia zdobyła I miejsce w kategorii „Lokal na romantyczny wieczór” warszawskiej edycji „Korony Smakosza" - konkursu współorganizowanego przez Gazetę Wyborczą.
Co roku poszukujemy też nowych dań do karty jesienno-zimowej, zawsze zostawiając ulubione pozycje naszych gości jak np. zupa cebulowa, bakłażan z kozim serem, placki z łososiem czy mus z białej czekolady z sorbetem malinowym. Zimą, kiedy jezioro zamarza, a dookoła jest biało i mroźno, polecamy grzańca lub zimową herbatę z dużą ilością owoców, sokiem malinowym i goździkami. Czasami, gdy pogoda sprzyja, na brzegu jeziora, specjalnie z myślą o najmłodszych rozpalamy zimowe ognisko.